Smaki jesieni zamknięte w słoikach
To chyba już ostatnie dni pięknej, słonecznej jesieni. W naszej pamięci pozostaną wspomnienia pięknego słońca, kolorowych liści, wycieczek do parku i lasu. Warto jednak zatrzymać choć trochę wspomnień. Jak to zrobić? Klasa III b postanowiła spróbować „zatrzymać” trochę jesiennych smaków i zapachów. Podczas zajęć uczniowie poznali sposoby przechowywania żywności, zabezpieczania jej przed zepsuciem takich jak: mrożenie, suszenie, pasteryzacja. Najciekawszym i najsmaczniejszym momentem była jednak degustacja jesiennych przetworów przygotowanych przez mamy, ciocie i oczywiście...babcie. Były suszone owoce, kiszone ogórki, kapusta, różnego rodzaju sałatki, soki i oczywiście najsmaczniejsze dżemy, konfitury i powidła. Miło będzie w zimowe wieczory odkręcić słoik i przypomnieć sobie słoneczne chwile lata i jesieni.
Uczniowie kl. III b
Foto E.Brożyna